2023

Vad har kolonilotter betytt för invånarna?

Lars-Erik Johnsson, f.d kommunalråd i Linköping, berättade om Linköpings kolonilotter, en tillbakablick ur hans perspektiv.
Vi fick även lyssna till Lars-Eriks berättelse om sitt liv, född som fiskarson.

Det var intressant att följa Lars-Eriks väg fram till posten som kommunalråd i Linköping.

Februari 2023
Anita Thunberg

2022

Den årliga julfesten

Årets julfest samlade i år ett stort antal medlemmar, cirka ett 40-tal.
Julfesten inleddes med lite bakgrundsmusik av sång- och musikgruppen Tombola.
Därefter fick medlemmarna ta del av julsmörgås med tillbehör.
Tombola underhöll sedan med sin julshow med fart och fläkt.
Kaffe och kaka serverades innan lottdragning tog vid med fina vinster.
Därmed avslutades julfesten för denna gång.

Anita Thunberg
December 2022

Modet under 1900-talet

I samband med medlemsmöte Torsdagen den 10 november besökte handledaren/läraren Jacqueline Holmgren oss och berättade om modet under 1900-talet.  En trevlig guidning i de olika stilarna av kläder och skor.
En del av oss kände nog igen oss i modet under andra halvan av 1900-talet.     

November 2022
Anita Thunberg

Studiebesök på Mantorps Hästsportarena

Tisdagen den 6 september hade föreningens medlemmar förmånen att få göra ett trevligt studiebesök på Mantorps Hästsportarena.

Besöket började med en god lunch på Stallbackens Café och Bistro. Arenachef Linda Nordvall informerade oss om verksamheten samt guidade oss runt på området.

Verksamheten består av både trav- och ridsport. Vi fick lyssna till sportansvarig Roger Elebring och travtränare Tobias I Gustavsson som berättade om sin vardag.

En lyckad eftermiddag var vi alla överens om det blev.

September 2022
Anita Thunberg

Landerydsgolfklubb

Strokeförenings medlemmar tränar golf på Landeryds golfbana. Här är det puttningen, som gäller idag under ledning av Lars Vangdal, GolfPro.

Hälsning från Lillis Kirsh Strokeföreningen

Våravslutning

Strokeföreningen i Linköping med omnejd hade som sista aktivitetspunkt för våren en grillträff den 16 juni där vi höll till i anslutning till Fontänen.
Med Grillmästare Fredrik Anderssons hjälp fick vi avsmaka olika sorts korvar. Vidare serverades dricka samt kaffe med tilltugg. Cirka ett 20-tal medlemmar var närvarande. När alla var mätta och belåtna så hade en trevlig frågesport ordnats medpriser. Regnmolnen höll sig på avstånd och vi fick en solig stund tillsammans.

Anita Thunberg
Juli 2022

Strokedagen 2022

Livslång rehabilitering var temat på årets Strokedag den 10 maj. Vårdenhetschef Erika Thorsell och medarbetare presenterade Avdelningen för Intensivrehabilitering med säte i Finspång. Avdelningen arbetar mot såväl primärvård, specialiserad vård som slutenvård och består av arbetsterapi, fysioterapi, logopedi och neurorehab.

Efter paus med förfriskningar fick vi lyssna till Specialistläkare i Neurologi Efseveia Sergidou från Neurologiska kliniken, US som föreläste om Epilepsi.
Vad är epilepsi, symtom, behandling med mera.
Föreläsarna fick en hel del frågor. Det blev en trevlig eftermiddag tillsammans.

Maj 2022
Anita Thunberg

Smedstad Ridsportcenter

Vårens Ridpass med Strokeföreningarna Linköping och Motala/Mjölby tillsammans med Smedstad Ridsportcenter är igång.
Här har Yvonne Karlsson, Carl Strömbäck och Jörgen Eriksson provat en ridtur med den snälla och fina hästen Millie.
Samtliga tycker att ridningen är rolig och att den känns nyttig för kroppen.
Dessutom har vi en suverän hjälp av personalen på Smedstad Ridsportcenter.

Anita Thunberg
Maj 2022

2021

Julfest

Julfesten inleddes med underhållning av musikduon FRAZZEs som framförde jullåtar och flikade in med frågelek. FRAZZEs sprider glädje på scenen och underhåller på ett medryckande sätt.
Därefter fick de närvarande, ett 25-tal medlemmar, ta del av julsmörgås med tillbehör och kaffe med dopp, tillsammans med bakgrundsmusik från FRAZZEs.
Lotteri med fina vinster fick avsluta årets julfest.

Anita Thunberg, December 2021

En trumpetares memoarer

I samband med medlemsmöte i oktober fick vi förmånen att följa Hans Englund genom yrkeslivet som yrkesmusiker inom militärmusiken, musikhögskolan och många musikerår med Östgötamusiken.
Det blev en fin upplevelse när Englund lät oss lyssna till hans proffsiga musicerande på ett flertal olika trumpeter.

Anita Thunberg,
Oktober 2021

Torsdagen den 2 september kunde vi på Strokeföreningen äntligen med glädje, få träffa våra medlemmar över en lunch på Vårdnäs. Höjdpunkten blev när FRAZZes Band underhöll oss med härlig musik och trevliga inhopp med frågelekar. Stämningen var hög och alla gick nog därifrån med ett leende på sina läppar.

Lena Fix Ehrencrona, ordförande

2020

Anhöriggruppen

Strokeföreningens Anhöriggrupp i Linköping har träffats under hösten med vandringar i naturen den näst sista för året ägde rum i Vidingsjö den 9 december-20 i ett härligt decemberväder och glada och hoppfulla medlemmar. Trots den pandemi som råder så har dessa glada människor aldrig missat en träff.

Sista för året är måndagen den 21 december-20

Anhöriggruppen önskar alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT BÄTTRE ÅR

Vårdsnäs Stiftsgård

Strokeföreningens medlemmar träffades återigen till den årliga höstlunchen på Vårdnäs Stiftsgård. Med Folkhälsomyndighetens rekommendationer hölls avstånden och alla var noga med att använda handspriten.
Till kaffet och fikat fick vi sedan avnjuta eftermiddagens underhållning av de fantastiska killarna i musikgruppen ”Hazze Ztefanz” Det kunde inte bli trevligare och vi som lyssnade kunde hänga med i flera härliga och kända visor.

Vårdsnäs Stiftgård 1 september2020
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Putsande Sothöna stående på boet med ca 8 nykläckta ungar i Ekängssjön.

Vandring

Anhöriggruppen har träffats och vandrat tillsammans!

Rast vid Bromshult. Margaretha tog bilden.

Linköping Ekängssjön 28 maj 2020
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Golfintresset ökar

Golfträningen har verkligen intresserat våra medlemmar. Många kommer för att träna och umgås och man kan verkligen känna glädjen och inspirationen glöda.
Det kan vi tacka den fantastiska Lars Vangdal för som gör detta möjligt för Strokeföreningen i Linköping. Vi känner stor tacksamhet till honom och Linköpings Golfklubb.

Linköping 25 maj 2020
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Golfträff

Måndagen den 11 maj 2020 så samlades alla Golf intresserade uppe vid Linköpings Golfklubb under ledning av Lars Vangdal. Vi blev 13 stycken denna soliga men kyliga vårdag som samlades och lyckades trots kylan ”putta lite bollar”.
Deltagarna tyckte det kändes bra att kunna träffas och göra något roligt ,samt att sedan även kunna få en pratstund med varandra var uppenbarligen ett stort lyft i denna så otroliga speciella situation. Som föreskrifterna råder så var det inga problem med att hålla tillräckliga avstånd . Förmiddagen var mycket trevlig och jag hoppas att flera vill deltaga vid våra träffar. Den som inte vill ” golfputta” kan ta en promenad genom det fantastiskt fina område som finns runt omkring Golfklubben. Det finns även fina möjligheter till både lunch och fika.

Linköpings golfklubb 11 maj 2020
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Styrelseträff

Då vi under våren har varit tvingade att dra in alla våra aktiviteter och möten pga pandemin, så bestämde vi i Strokeföreningen oss för att ändå försöka hålla kontakten inom styrelsen och då utomhus. Tisdagen den 14 april så samlades ledamöterna upp vid Gamla Linköping där vi först vandrade tillsammans ca 4 km och fick en intressant guidning av Leif Andersson som berättade om historiska händelser i området. Efter vandringen hade vi styrelsemöte vid en rastplats där vi samtidigt kunde fika med kaffe och smörgåsar som Björn Fagrell hade ordnat med. Det blev en trevlig eftermiddag, men vi önskar och hoppas att vi alla snart kan träffas som vanligt igen.

Linköping den 14 april 2020
Lena Fix Ehrencrona 
Ordförande

Årsmöte

STROKE-föreningens årsmöte hölls på Fontänen. Vi tackar alla de medlemmar som kom till mötet och vi tackar även Börje Pettersson som var vår Årsmötets-ordförande.
Efter mötet serverades kaffe och smörgås med fikabröd.

Linköping 6 mars 2020
Lena Fix Ehrencrona, ordförande

2019

Julfest

På årets Julfest fick vi  besök av sång- och musikgruppen Tombola samt delar av Strokeenheten på US
Julfesten inleddes med uppträdande av ”Tombola” som framförde visor och andra musikstycken med fart och fläkt. Därefter fick de närvarande medlemmarna ta del av julsmörgås med tillbehör, kaffe med dopp med lite lagom bakgrundsmusik från Tombola. Julfesten fick därefter besök av delar av strokeenhetens personal, som på ett förtjänstfullt sätt visade på vilka kläder patienterna kan utrustas med under vistelsen på US. Lotteri med fina vinster fick avsluta årets höstens program där ordföranden tackade deltagare och medlemmar för årets verksamhet och önskade God Jul och Ett Gott Nytt År.

Linköping 12 december 2019
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Bildspel

Besök från "Möjligheternas bostad"

Strokeföreningen fick besök av Carolina Åman och Caroline Melander från ”Möjligheternas bostad” Motala. De visade upp smarta lösningar och produkter för ett tryggt och bekvämt boende. En mycket intressant och givande eftermiddag.

Linköping 7 november 2019
Lena Fix Ehrencrona

Ordförande

Föreläsning om biodling

Strokeföreningen hade besök av Ordförande Per ”Pelle” Johansson vid Linköpings biodlareförening vid Trädgårdsföreningen som berättade med stor värme och entusiasm om binas förtrollande värld. En mycket uppskattad och intressant föreläsning som faktiskt ”förtrollade alla åhörare.”Biodling är mycket viktigt för den ekologiska balansen samt att pollinering är en viktig ekosystemtjänst som minskar risken för att växtarter dör ut.

Linköping 11 september 2019
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Smedstad Ridsportcenter

I september började den 3 kursen på Smedstad Ridsportcenter för våra Strokemedlemmar som vill vara med på Ridhabilitering.

Vi var från början 4-5 stycken som ville prova på att rida. Idag var vi 9 stycken anmälda. Hästarna Darkella och Sune , helt underbara snälla och lugna hästar som våra ryttare känner stor tillit till, vilket gör ridningen till en trevlig upplevelse.
Ingenting är omöjligt och att känna, att man klarat av både uppstigning , ridning i manegen samt avstigning utan komplikationer är en enorm framgång. Bara att få känna att man KAN, är en fantastisk styrka.

Linköping 11 september 2019
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Ingela

Sölve ger belöning till Sune

Besök på Vadstenas golfklubb

Motala/Mjölbys Strokeförening bjöd in Linköpings Strokeförenings Golf-puttare till Vadstena Golfklubb för lite golfputting och trevlig samvaro.
Ordförande i Vadstena Golfklubb K-G Broman tog väl hand om oss tillsammans med medlemmarna:

Yvonne Ljungberg ordf i Motala/Mjölby, Karin Holmgren, Ingrid Westerdal Sundström, Monica och Roland Persson, Hans Johansson, Gunilla Lundén,
Anders Ståhlgren, Jan Andersson och Lennart Skjöld.

Vi började med en god lunch på golfrestaurangen, sedan golfputting uppdelade i lag samt avslutning med kaffe och prisutdelning.

Vi tackar för den trevliga eftermiddagen till samtliga inblandade och hoppas att Ni alla kan komma under våren till Linköpings Golfklubb.

9 september 2019
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Lunch på Vårdnäs Stiftsgård

Strokeföreningens inled sin första höstaktivitet med en härlig lunch på Vårdnäs Stiftsgård. Vi var ett trettiotal medlemmar som även fick njuta till underhållning av musikgruppen TOMBOLA.
Det blev en trevlig eftermiddag med dessa tre fantastiska herrar som verkligen kunde få oss alla att både skratta och sjunga med kända gamla ” godingar” Vårdnäs skall ha stor eloge för deras alltid lika goda mat samt deras otroligt fina bemötande.

Vårdsnäs Stiftsgård 3 september 2019
Lena Fix-Ehrencrona
Ordförande

Utflykt till tåkern

Solen sken och sällskapet var strålande glada över denna utflyktsdag till Tåkern, fåglarnas paradis. Svanarna lyste upp hela sjön med sin vackra vita skrud, men man kunde även se skrattmåsar, gäss, vassångare, hussvalor, änder av olika slag, vi kunde till och med höra Rödromen för att nämna några. Guiden berättade att man räknat till 268 olika arter som gästat Tåkern under årens lopp. Efter den intressanta guidningen kunde alla ströva omkring i den underbara miljön och bara njuta. När magarna började kurra så blev det grillning och fika med hembakat bröd som avnjöts på den grönskande och soliga rastplatsen.

Jag vågar nog påstå att detta var nog vårens absolut trevligaste utflykt och vi i Styrelsen, Unn Forsberg, Anita Thunberg, Björn Fagrell, Lillis Kirsh, Tamara Styrbjörn, Eva Sundberg och mig själv, vill tacka alla ni som deltog på resan och gjorde den till ett glatt minne. Vi vill även varmt tacka vår mycket trevliga chaufför Janne på BarksBussar, som tog oss med på den mycket smala och trånga väg som leder ner till Tåkern på ett tryggt och säkert sätt.

Tåkern 28 maj 2019
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Smedstad ridsportcenter

Första bilderna på de lyckliga ryttarna som invigde vårens första ridpass med Strokeföreningen i Linköping tillsammans på Smedstad Ridcentrum.
Ingela Sjövall, Sölve Danielsson, Pelle Fahlén samt Pelles fru Gudrun som tyckte det var roligt att få testa på ett varv på hästryggen.
Om alla tycker det känns bra så fortsätter vi till hösten med förhoppning om att flera medlemmar vill prova denna form av träning, övning och rehabilitering.

Linköping 15 maj 2019
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Strokedagen 2019

Strokedagen med Strokeföreningen i Linköping uppmärksammades med årets tema; Hjärntrötthet, som fick inleda eftermiddagens agenda med Lena Fix Ehrencrona som föreläsare. Sedan hade vi bjudit in Linköpings Kommun och Region Östergötland som föreläste och berättade om ”Neurologisk rehabilitering, uppdrag och samverkan mellan primärvård och Linköpings Kommun” Gästerna var Lena Helander, Enhetschef Region Östergötland, Malin Visell och Lena Eklöf, Kommunen.
Musikterapeuterna Jan Henbrant och Torbjörn Andersson fick avsluta eftermiddagens aktiviteter. Mellan föreläsningarna serverades Kaffe med hembakat bröd och Blodtryckstagning. Björn Fagrell från Linköpings Strokeförening föreläste även om ”Stroke” och följderna efter insjuknandet för Hemsjukvården i Kinda/Kisa kommun. En toppen dag!

Linköping 14 maj 2019
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

 

Anhöriggruppens verksamhet under våren

Strokeförenings Anhöriggrupp består av ca 14 personer, som är närstående till någon som drabbats av stroke. Vi träffas var tredje vecka på kommunens Anhörigcenter, där vi träffas under ett par timmar och kan diskutera aktuella frågor, för oss anhöriga och närstående till personer som drabbats av stroke.
Utöver dessa viktiga träffar har gruppen under våren:
-Varit på Sagateatern 19.jan och sett föreställningen ”I nöd och lust”.
-Fått besök av Äldrenämndens ordförande i Linköping, Liselott Fager (KD), som berättat utifrån ett politikerperspektiv om äldrefrågor.
-Träffat verksamhetschefen för Patientnämndens kansli, Mona Ahlström, som orienterade om Patientnämndens uppgifter och verksamhet, samt svarade på frågor.
-Haft besök av planeringsledaren Frida Hjertstedt från Social- och omsorgsförvaltningen i kommunen. Frida informerade om upphandlingsprocessen av äldreomsorgen, olika boendeformer och vilka krav i avtal som kommunen ställer vad gäller vårdbostad.

Vid dessa träffar har medlemmarna haft möjlighet att ställa frågor och framföra synpunkter på hur äldrevården fungerar i praktiken inom kommunen. Det har varit givande möten som förhoppningsvis kommer att leda till förbättringar av våra närståendes situation.

Linköping 25 april 2019
Leif Andersson
Sekreterare

Bad på US

På US-bad har vi tillgång till vattengympa varje vecka på torsdagar med Stroke-föreningens medlemmar. Det 35 gradiga vattnet är mycket bra för stela leder och kroppar. Vi är mycket glada över att vi får ge våra medlemmar detta fantastiska erbjudande som i sin tur leder till lika fantastiska framsteg. Rörelse och Hälsa har tagit fram fina träningsprogram som vi ledare hjälper medlemmarna att utföra. Vi som ingår i ledare-gruppen är Leif, Tamara, Lillis och Lena.

 
Linköping 18 april 2019
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Våravslutning SMIL-gruppen

SMIL-gruppen avslutade vårens aktiviteter med en trevlig eftermiddag med Bingo-spel och många fina vinster. Vi fikade, berättade roliga historier och gamla minnen som alla hade väldigt roligt till. Björn bjuder alltid på hembakat, ordnar roliga överraskningar som alla uppskattar till hundra procent!

Linköping 17 april 2019
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

 

Föreläsning av Björn Ljungberg från Svenska Rovdjursföreningen

Det blev en intressant eftermiddag där vi fick bekanta oss lite närmare med våra vilda djur som finns nära oss. I Östergötland har bl.a. ett vargpar etablerat sig där honan kommer från Norge och hannen kommer från Hällefors. Vi har även haft besök av några vandrings björnar och lodjuren har med stor glädje ökat i populationen. Järvarna fortsätter också att öka men ligger fortfarande under det s.k. referensvärdet för gynnsam bevarandestatus. Vi har dock ingen järv i Östergötland men en yngre generation har visat sig i Dalarnas och Värmlands län.

I våra svenska skogar där varg uteblir finns det fem gånger mer älg och älgens hårda betestryck påverkar och ger konsekvenser i våra skogar.
De stora rovdjuren i toppen av näringskedjorna är alltså mycket viktiga för att bevara den stora biologiska mångfald som vi förknippar med opåverkad natur.
Topprovdjuren formar de ekosystem där de lever, så utan rovdjur – fattigare natur. Ur tidningen Våra Rovdjur.
Vi kan också glädjas åt att vi har även både rödräv, iller, mård, utter och kungsörn i Östergötland för att nämna några.

Årsmöte

STROKE-föreningens årsmöte hölls i Vagnhallen, Fontänen fredagen den 1 mars 2019
Vi tackar alla de medlemmar som kom till mötet och vi tackar även Börje Pettersson som var vår Årsmötets-ordförande.
Efter mötet serverades kaffe och smörgås med fikabröd.

Linköping 1 mars 2019
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Föreläsning av Johan Birath

Strokeföreningen fick besök av den omtalade och kända föreläsaren Johan Birath. Vagnhallen fylldes av ivriga och glada besökare som ville lyssna till hans fantastiska humor och lättsamma föreläsning. Det fanns nog ingen som inte drog både en och flera gånger på smilbandet och vi kunde ”identifiera” oss alla i något som han lyckades sätta pricken över i:et på. Mycket skratt och många applåder fick denne gladlynte man som gjorde eftermiddagen till en höjdpunkt för många. Styrelsen tackar för denna gången.

Linköping 31 januari 2019
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

2018

Julfest med lucia-tåg

Årets sista månadsträff avslutades med den årliga Julfesten med Lucia-tåg , Linköpings Lucia genom Lions.
Det blev en fantastisk fin eftermiddag med hemlagad julmat och god dryck, kaffe och hemlagat bröd.
Ett 40 tal medlemmar kom och alla verkade mycket nöjda och belåtna.

Linköping 11 december 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Smedstad ridsportcenter

Under september månad har Strokeföreningen ordnat fem ridtillfällen för strokemedlemmarna på Smedstad Ridsportcenter.
Det blev en fantastisk upplevelse och som uppskattades enormt bland våra medlemmar. De fem medlemmarna som provat på Rid-rehabilitering till häst vill fortsätta till våren.
Det blev också en mycket fin artikel i Corren. Läs reportaget här.

Linköping september 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Yvonne Karlsson

Ewa och Leif Andersson samt Sander Fix Hagström

SMIL-träff

Höstens första träff för SMIL,träffades medlemmarna för att prata, köra lite bingo-spel och fika. Ibland står Frågesport på agendan eller Musikquiz.
Vid första träffen var det både ”små-folk” och hundvalpar på besök som gladde besökarna mer än något annat.

Linköping 18 september 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Sander och valpen Malte

Stig Gustavsson och Lillis Kirsh

Föredrag om "Hur det är att leva bland samer"

Den f.d polismannen Stig Gustavsson besökte oss på Fontänen och Stroke föreningens månadsmöte i november där han inför fullsatt publik berättade om ”Hur det är att leva bland Samer”
Det blev ett intressant och mycket trevligt föredrag med många frågor och funderingar. Han har i över 40 år besökt och levt några månader med Samerna varje år. Bott i lappkåtor och varit med om ren märkning bl.a.

Linköping 8 november 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

 

Föredrag om "Gömda-Glömda-Platser"

Anja Praesto från Östergötlands museum kom och höll ett mycket intressant föredrag om ”Gömda-Glömda-Platser” i Östergötland.
Många medlemmar kom till månadsmötet och var imponerade av all denna fantastiska historia som hon berättade och visade oss med bilder.

Linköping 9 oktober 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Vårdnäs stiftgård

Höstprogrammets första månadsmöte med lunch och underhållning sker som oftast på Vårdnäs Stiftsgård tillsammans med våra medlemmar från Strokeföreningen.
Underbar lunch-servering med en fantastisk trubadur, Mathias Brandin Beltramo som framför en avkopplande och underhållande sångtimme för en glad och nöjd publik.

Vårdnäs stiftgård 4 september 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

 

Golfputtning

Nu har Strokeföreningen återupptagit Golfputtning i samarbete med Linköpings Golfklubb.
Det har blivit en fantastisk samling entusiaster som vill träna golfputtning. Som jag tidigare skrivit om Ridrehabilitering och dess bra egenskaper så är Golfputtningen lika viktig och bra för kroppen och hälsan. Man får träna upp sin balans, kordination och motorik. Man får dels vara ute , man får träffa människor, fika tillsammans och ha en trevlig pratstund.

 

Linköping 13 augusti 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Styrelsemöte innan sommaruppehåll

Vårt sista styrelsemöte före sommaruppehållet bjöd Unn Forsberg hem hela styrelsen till sig. Vi tackar Unn för både en trevlig avslutning på vårt arbete inom föreningen samt en trevlig kväll med god mat och dryck.

Linköping 12 juni 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Besök på Smedstad Ridsportcenter

Medlemmarna fick prova på rida och det blev väldigt populärt bland våra deltagare, så nu börjar Ridrehabilitering på Smedstad Ridsportcenter den 5 september 2018.Det blev en härlig stämning när alla skulle komma upp på hästryggen och vi i styrelsen som länge har planerat detta är glada för att det äntligen blir av. Man vet att rida är en fantastisk upplevelse och ett mycket hälsosamt sätt att träna både balans, koordination, andning, motorik och samtidigt få den underbara känslan att vara ett med hästen. Det är fascinerande hur hästarna kan hjälpa till att träna upp olika funktioner hos människor med funktionshinder. Även öka självkänslan och självförtroendet.

 

Smedstad Ridsportcenter 12 juni 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Kornettgården

Strokeföreningen besökte med medlemmar Kornettgården där vi också bjöd samtliga närvarande på fika.
Det var en spännande och trevlig eftermiddag med många antika ting från förr och som många mindes med stor förtjusning.
Det var stort med många spännande rum och det skulle behövas flera timmar för att verkligen gå igenom allt men vi fick i alla fall en fin uppfattning och känner att det vore inte helt fel att besöka Kornettgården igen. Personalen var fantastiska mot oss och hade öppnat Kornettgården speciellt för oss. En stor eloge till dem.

Kornettgården 29 maj 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Strokedagen 2018

Den årliga Strokedagen uppmärksammades tillsammans med intressanta föreläsningar och blodtryckstagningar. Ssk Mohammad svarade för den delen av eftermiddagen, Alger Klasson f.d universitetslektor i pedagogik berättade om de nya riktlinjerna inom strokevården och vad föreningen försökt att påverka, Specialistsjuksköterskan Anna Karin Brålin höll en föreläsning om Akut Strokevård och många frågor och funderingar dök upp som hon med proffsighet och kunnighet gärna svarade på. Styrelsen tackar alla inblandade som hjälpte till att få en lyckad och trevlig em. och kväll. Fika med hembakat bröd av Anita Thunberg.

Linköping 8 maj 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Föredrag/informationsmöte

Unn Forsberg hade ett intressant föredrag/informationsmöte den 5 april där hon gav tips om flera tillgängliga utflyktsmål för alla inom Östergötland.
En trevlig eftermiddag med flera medlemmar som fick sina frågor och funderingar besvarade. Unn är väl insatt och engagerad i detta ämne då hon själv både har besökt och undersöker tillgängligheten som skall passa alla människor.
Hon har en fantastisk förmåga att få människor glada, hoppfulla och nyfikna och eftermiddagen avslutades med fika och Anita Thunbergs hembakade goda kakor.

Linköping 5 april 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Besök på Linköpings Huvudbibliotek

Strokeföreningen besökte Linköpings Huvudbibliotek. Anna Fahlbeck välkomnade oss och gav en förträfflig information om DAISY-talböcker direkt i mobilen, surfplattan eller datorn.
Hennes budskap var att Alla kan läsa- en del med öronen! Det blev en fantastiskt trevlig eftermiddag och vi blev bjudna på kaffe och Lillis Kirsh stod för det hembakade brödet.”

Linköping 14 februari 2018
Lena Fix Ehrencrona
Ordförande